1 DARIPADA 4 SYARIKAT GULUNG TIKAR

30 April 2020 Edly Ramly

1 daripada 4 syarikat yang dilanda bencana gulung tikar.

Menurut laporan dari Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan (FEMA, US), 40 peratus perniagaan tidak dibuka semula setelah berlaku bencana. Selain itu, 25 peratus lagi gagal dalam satu tahun.


☹️
Syarikat yang berdaya tahan biasanya telah bersedia menghadapi semua jenis insiden – kecil atau besar dengan menyediakan “pelan kelangsungan perniagaan (BCP)” samada secara formal ataupun tidak.

>
Anda pemilik perniagaan kecil sederhana, peniaga mikro? sudahkah anda membangunkan pelan tindakan anda? Jika tidak, anda masih tidak terlewat untuk menyediakan BCP untuk terus bedaya tahan menghadapi ganguan kawalan dan sekatan pergerakan yang sedang berlangsung sekarang dan kemungkinan KEGAWATAN ekonomi selepas PASCA Covid19.

Anda PERLU BERTINDAK SEGERA

Bertindaklah dengan 3 langkah mudah yang di garis mengikut standard ISO22301:2019 iaitu anda perlu:
(1) RESPON – Samada anda terkesan secara langsung atau tidak… anda perlu tahu dimanakah anda sekarang?
(2) RE-STRATEGI TRANSFORMASI – Apakah perubahan yang kita perlukan?
(3) BAIKPULIH/ TRANFORMASI – Jadikan syarikat anda sentiasa berdaya tahan!

Semua kajian kes dibawah adalah rekaan semata-mata
KAJIAN KES 1
En A – Beliau mempunyai 3 café, 2 unit produksi, 2 program Latihan. 3 café tersebut terkesan sedikit dari hasil julan kerana pelanggan tidak dapat “dine in” manakala 2 unit produksi dan Latihan tidak dapat dijalankan langsung semasa PKP dan kemungkinan pasca Covid penurunan permintaan kerana kemelesetan ekonomi.
Beliau tidak perlu membuang pekerja walaupun operasi ditutup. Pekerja-pekerja beliau di “Re-deploy” ke satu unit yang akan sentiasa berfungsi semasa bencana iaitu sebuah Pertubuhan Kebajikan. Kutipan sumbangan dapat diteruskan semasa bencana.

KAJIAN KES 2
Pn B – Beliau mempunyai 3 food truck. Food truck tidak dapat beroperasi. Dengan segera beliau mendapatkan dan meyewa tapak disebuah restoran yang sudah berdaftar dengan food panda. Beliau bertekad, memerlukan tranformasi selepas pasca covid untuk lebih bersedia.

KAJIAN KES 3
En C – Beliau mempunyai 3 rangkaian kedai telefon pintar. Beliau juga mempunyai kedai menjual langsir dan baju terpakai. Beliau mempunya lebih dari 30 perkeja. Walaupun ada subsidi upah sebanyak RM1200, beliau risaukan pasaran telefon pintar dan langsir akan merosot. Beliau tidak ambil subsidi upah yang disediakan oleh kerajaan dan terus menamatkan kontrak pekerja2 beliau. Apakah akan terjadi kepada En C.

YANG mana satu pilihan anda – Terdapat pelbagai PELUANG TRANSFORMASI yang sesuai dengan anda. *Anda yang perlu membuat pilihan.
>
>
Daripada 3 langkah trasformasi tersebut ada 3 tindakan yang perlu anda lakukan yang saya akan kongsikan berdasarkan kajian dan pengalaman mengendalikan perniagaan lebih dari 20 tahun dalam Live – WEBINAR
8 Mei 2020 dari jam 11pagi- 12 tengahari untuk sessi Bahasa Inggeris dan
11 Mei 2020 dari jam 11 pagi-12 tengahari untuk sessi Bahasa Melayu.
Ada sessi soal jawab Bersama Dr. Edly, oleh itu slot terhad. Daftar sekarang di http://www.efrcertification.com utk tempat anda.

Semoga anda semua dalam sihat sejahtera. Jumpa di Webinar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: